2024-01-28

Wat doet probiotica in de darmen precies?

 Probiotica is hot, maar wat doet probiotica in de darmen precies?

Het is goed om deze vraag te stellen, aangezien de populariteit van een onderwerp niet automatisch wil zeggen dat je er ook wat mee moet doen. Bij dit onderwerp is het goed om alle betrokken aspecten in ogenschouw te nemen, aangezien er een duidelijk link blijkt te zijn tussen probiotica en gezondheid.

Probiotica zijn levende bacteriën die een positieve invloed kunnen hebben op de gezondheid van de darmen. Ze worden ook wel "goede bacteriën" genoemd. Probiotica komen van nature voor in sommige voedingsmiddelen, zoals zuurkool, yoghurt en kefir. Ze zijn ook verkrijgbaar als supplement.

Een voorbeeld van micro-organismen met een
goede invloed op het microbioom; de darmflora.

 

Wat doet probiotica in hoofdlijnen?

Wanneer probiotica in de darmen terechtkomen, kunnen ze een aantal verschillende dingen doen:

  • Ze kunnen helpen om de balans van de darmflora te behouden. De darmflora is een verzameling van bacteriën, schimmels en andere micro-organismen die in de darmen leven. Een gezonde darmflora is belangrijk voor een goede spijsvertering, een sterk immuunsysteem en een goede stoelgang.

  • Ze kunnen helpen om de darmwand te beschermen. De darmwand is een belangrijk barrière die het lichaam beschermt tegen schadelijke stoffen. Probiotica kunnen helpen om de darmwand sterker te maken en te beschermen tegen ontstekingen.

  • Ze kunnen helpen om de opname van voedingsstoffen te verbeteren. Probiotica kunnen helpen om bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, beter op te nemen.

  • Ze kunnen helpen om de afweer te versterken. Probiotica kunnen helpen om de productie van antilichamen te stimuleren, waardoor het lichaam beter bestand is tegen infecties.

Het uiteindelijke effect van probiotica

Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van probiotica op de gezondheid. Er is bewijs dat probiotica kunnen helpen bij een aantal verschillende aandoeningen, waaronder:

  • Diarree, zowel als gevolg van infecties als van antibioticagebruik

  • Verstopping

  • Inflammatoire darmziekten (IBD)

  • Coeliakie

  • Allergieën

  • Auto-immuunziekten

Probiotica werkt niet bij iedereen hetzelfde

Het is belangrijk om te weten dat de effecten van probiotica per persoon kunnen verschillen. Sommige mensen hebben meer baat bij probiotica dan anderen.

Om het beste effect te bereiken, is het belangrijk om probiotica te gebruiken die een hoge concentratie van levende bacteriën bevatten. Het is ook belangrijk om de probiotica volgens de aanwijzingen op de verpakking in te nemen.

Probiotica zijn over het algemeen veilig voor gebruik. Er zijn echter enkele zeldzame bijwerkingen mogelijk, zoals winderigheid en gasvorming. Dat geldt vooral kort na het begin van inname, of bij een ietwat enthousiaste start.

Vaak zijn deze problemen te voorkomen door voorzichtig aan (lage dosering) te starten. En gaandeweg wat op te schalen.

Zelf probiotica gebruiken?

Note: Neem voor het gebruik van probiotica altijd eerst contact op met uw (natuur)arts of (orthomoleculair) voedingsdeskundige!

Geen opmerkingen: