2024-01-02

Waarom pH meter gebruiken om zuurgraad te meten van kefir of kombucha?

Het nut van het meten van de pH waarde van een fermentatie 

De zuurgraad (pH waarde) van kefir en kombucha is een belangrijke factor voor de smaakbeleving, houdbaarheid en voedselveiligheid van deze dranken. 

Kefir en kombucha - maar ook andere probiotische dranken als jun, viili, etc. - worden gefermenteerd door o.a. melkzuurbacteriën en gisten, die suikers omzetten in een klein beetje alcohol en vooral veel melkzuur. Melkzuur is een zuur dat de pH van de drank verlaagt.

Met pH werkt het net andersom als wat je zou verwachten; een lage pH waarde betekent juist zuurder. Een hogere pH waarde daarentegen is minder zuur en boven de 7.0 is het zelfs basisch (het tegenovergestelde van zuur).


Het gebruik van een pH meter biedt uitkomst

Voorbeeld van een pH meter die nauwkeurig de pH waarde kan meten.

Een pH-meter is een nauwkeurig instrument waarmee de pH van een vloeistof kan worden gemeten. Door de pH van kefir of kombucha te meten, kun je bepalen wanneer de drank klaar is om te drinken.

pH waarde van kefir en kombucha

De ideale pH-waarde voor kefir ligt tussen 4,0 en 4,5, bij kombucha is dat tussen 3,0 en 3,7. 

Voorbeeld: Bij een pH van 4,0 voor kombucha is de drank nog steeds veilig om te drinken, maar de smaak is minder zuur en de drank is minder lang houdbaar. Bij een pH van 5,0 of hoger is de drank echt te zoet en kan de drank eerder gevaarlijke bacteriën of schimmels bevatten.

Beïnvloedende factoren

Een pH-meter is ook handig om te gebruiken als je wilt experimenteren met verschillende fermentatietijden of temperaturen. 

Door de pH van de drank te meten, kun je zien hoe deze factoren de smaak en houdbaarheid van de drank beïnvloeden. Zo kun je naar een door jou gewenste fermentatietijd toe werken.


2 Verschillende soorten pH meters

Er zijn twee soorten pH-meters die je kunt gebruiken om de zuurgraad van kefir of kombucha te meten:

  • Digitale pH-meters zijn nauwkeuriger dan pH-test strips, maar ze zijn ook duurder en vereisen eenmalige kalibratie voor de eerste keer gebruik.
    Meestal meten die 1 a 2 decimalen achter de komma.

  • pH-teststrips zijn goedkoper en gemakkelijker te gebruiken dan digitale pH-meters, maar ze zijn minder nauwkeurig.

Conclusie gebruik pH meter

Als je voor het eerst begint met het fermenteren van kefir of kombucha, is het aan te raden om een digitale pH-meter te gebruiken. Zo kun je er zeker van zijn dat de drank veilig is om te drinken.

pH meter kopen

Je kunt zo'n pH meter kopen via de webwinkel van Kefirshop:

Geen opmerkingen: